Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünün temel amacı, toplum saÄŸlığı ve refahının geliÅŸtirilmesinde fizyoterapi ve rehabilitasyon alanını daha etkin hale getirmeye çalışmak, evrensel bakış açısıyla kültürel deÄŸerlerimizi koruyup, insan haklarına saygılı, ülke ve dünya gerçeklerine duyarlı, ulusal gereksinimleri üstün tutan, mesleki bilgi ve becerilerle uluslararası düzeyde donanımlı, araÅŸtırıcı ve üretken fizyoterapistler yetiÅŸtirmek, yaÅŸam boyu öÄŸrenme sürecini oluÅŸturup desteklemek, mesleki özerkliÄŸin kazanılması için çalışmalar yapmak; fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmeti ve koruyucu saÄŸlık programlarıyla toplumun yaÅŸam kalitesini artırmak, ulusal ve uluslararası platformlarda mesleÄŸimizi, ülkemizi ve üniversitemizi temsil etmek amaçlanmaktadır. Fizyoterapistlik mesleÄŸinde 20. yüzyılda büyük geliÅŸmeler gözlenmiÅŸtir. Fizyoterapi ve rehabilitasyon kullanılan yöntemlerden daha çok, vücudun hareket iÅŸlevine dair bilimsel bilgi ile karakterize edilen akademik saÄŸlık disiplinidir.
Dört yıllık eÄŸitim-öÄŸretim süresi sonrası mezunlar “fizyoterapist” ünvanı almaktadır. Fizyoterapistler, hareket bozukluÄŸuna yol açan her türlü yaralanmada, çocuklukta, hamilelikte, hastalık ve yaÅŸlılıkta, aÄŸrı ve fonksiyon bozukluklarında uzman hekimin tanısı sonrası fizyoterapi ve rehabilitasyona özgü deÄŸerlendirme yöntemlerini kullanarak yine birçoÄŸu dünyada fizyoterapistler tarafından geliÅŸtirilmiÅŸ olan tedavi yaklaşımlarını planlayıp uygulamaya yönelik bilgi ve beceriyi kazanan, saÄŸlık ve yaÅŸam kalitesinin artırılmasında önemli görevleri olan saÄŸlık profesyonelleridir. Fizyoterapistler, hastalık durumları dışında da, kiÅŸilerin fiziksel aktivitelerini düzenlemek ve hareket kabiliyetlerini arttırmak için mesleÄŸiyle ilgili ölçüm ve testleri yaparak kanıta dayalı koruyucu ve geliÅŸtirici protokolleri belirler, planlar ve uygular. Fizyoterapistlerin en sık çalıştıkları alanlar; ortopedi ve travmatolojik hastalıklar, nörolojik hastalıklar, pediatrik ve geriatrik hastalıklar, kalp-dolaşım ve solunum sistemi hastalıkları, el yaralanmaları, spor yaralanmaları, yoÄŸun bakım, romatoloji, beyin cerrahisi, plastik cerrahi, genel cerrahi, kadın ve erkek saÄŸlığı, manuel terapi baÅŸlıca alanlardır.
Dört yıllık eÄŸitim öÄŸretim süreci içerisinde akreditasyona göre hazırlanmış müfredat kapsamında pek çok teorik ve pratik bilgi öÄŸrencilere aktarılacaktır. 1. sınıfta anatomi, fizyoloji, patoloji, gibi temel tıp bilimleri dersleri, 2.sınıfta nöroanatomi, nörofizyoloji, uygulamalı egzersiz fizyolojisi, kinezyoloji ve biyomekanik, biyoistatistik vb. dersler ve ortopedi, nöroloji, nöroÅŸirurji vb. dahili ve cerrahi tıp bilimleri dersleri ile fizyoterapide deÄŸerlendirme ve analiz, temel egzersiz prensipleri, ısı, ışık ve hidroterapi, elektroterapi, manuel teknikler, protez-ortez, etik vb. mesleki dersler verilecektir. 3.sınıfta mesleki dersler ağırlıkta olup nörofizyolojik yaklaşımlar, ortopedik fizyoterapi, nörolojik fizyoterapi, kardiyak fizyoterapi, pulmoner fizyoterapi, pediatrik fizyoterapi, geriatrik fizyoterapi, sporda fizyoterapi, vb. dersler bulunmaktadır. 4.sınıfta ise öÄŸrencilerin daha çok klinik beceriler kazanacağı klinik uygulama, klinik problem çözme, araÅŸtırma yöntemleri vb. dersler ve farklı alanlarda klinik uygulamalar olacaktır. Mezuniyet sonrası fizyoterapistler, serbest olarak çalışabildikleri gibi, kamu ve özel hastanelerde, fizik tedavi ve rehabilitasyon dal merkezlerinde, özel eÄŸitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, yaÅŸlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, saÄŸlıklı yaÅŸam merkezlerinde, termal kaplıca ve kür merkezlerinde, spor kulüplerinde, kronik hastalıklarda hizmet veren kurumlarda çalışabilmektedirler. Ayrıca mezuniyet sonrası yüksek lisans-doktora eÄŸitimlerini tamamlayarak akademik kariyer yapabilirler.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 2017 yılında kurulmuÅŸtur. Bölümde; biri doçent, iki doktor öÄŸretim üyesi olmak üzere üç öÄŸretim üyesi bulunmaktadır. YükseköÄŸretim Kurulu BaÅŸkanlığı’nın lisans ve lisansüstü program açmak için belirlediÄŸi asgari koÅŸuların en kısa sürede yerine getirilmesi ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm ve Anabilim dalınca öÄŸrenci alımına baÅŸlanacaktır.
Bölüm BaÅŸkanı
Doç.Dr. Serkan BAKIRHAN
Bölüm BaÅŸkan Yardımcısı
Dr. ÖÄŸr. Üyesi Mehmet ÖZKESKÄ°N
ÖÄŸretim Üyesi
Dr.ÖÄŸr.Üyesi Nuray ELÄ°BOL