EGE ÜNİVERSİTESİ

Sağlık Bilimleri Fakültesi

Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Beslenme ve Diyetetik Bölümü evrensel düşünce ve değerlere sahip, topluma duyarlı, sorgulayan, araştıran, kendini sürekli geliştiren, alanında bilgili ve donanımlı diyetisyenler yetiştirmek, toplum sağlığını yükseltecek bilimsel araştırmalar yapmak,  yaptığı bilimsel araştırmalar ve etkinlikler ile alanında lider, ulusal ve uluslararası çevrelerce tanınan ve tercih edilen bir eğitim kurumu olmayı hedeflemektedir.

Beslenme ve Diyetetik Bölümünde biri doçent, biri doktor öğretim üyesi olmak üzere iki öğretim üyesi, iki öğretim görevlisi ile iki araştırma görevlisi bulunmaktadır. Bölümde Beslenme İlkeleri, Besin Kimyası ve Analizleri ile Antropometri Laboratuvarları bulunmaktadır. Başta Ege Üniversitesi Hastanesinde görev yapan alanında uzman diyetisyenler olmak üzere, Tıp Fakültesi, Gıda Mühendisliği ve Sosyal bilimlerden alınan görevlendirmelerle nitelikli bir lisans eğitimi sunulmaktadır.  

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın lisansüstü program açmak için belirlediği asgari koşulun en kısa sürede yerine getirilmesi ile Beslenme ve Diyetetik Anabilim dalınca öğrenci alımına başlanacaktır.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün dört temel alt bilim dalı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Temel Beslenme Bilimleridir; ağırlıklı olarak ilk iki yılda okutulan beslenme ilkeleri, biyokimya, gıda kimyası vb. konuları içerir. İkinci bilim dalı Diyetetiktir; yetişkin ve çocuk hastalıklarında diyet tedavisi ve beslenme eğitimi ile ilgilenir. Üçüncü bilim dalı Toplum Beslenmesidir; toplumun genel beslenme düzeyinin belirlenmesi ve bu düzeye bağlı olarak ulusal beslenme politikalarının oluşturulması konularında çalışır. Dördüncü bilim dalı ise Toplu Beslenme Sistemleridir. Bu bilim dalının konuları geniş çapta gıda üretimi yapan yerlerde gıdaların satın alınmasından kabulüne, sağlıklı pişirilmesinden, bireylere sunumuna kadar beslenme ve gıdayla ilgili tüm süreçleri kapsar. Dört yıllık eğitim sürecinin ilk iki yılı temel beslenme bilimleri ile ilgili dersler ile fizyoloji, anatomi, mikrobiyoloji gibi tıp, sosyoloji, psikoloji, topluma hizmet uygulamaları gibi sosyal derslerden, üçüncü yılı ise diyetetik, toplu beslenme sistemleri ve toplum beslenmesi gibi temel beslenme derslerinden oluşmaktadır. Son yıl ise İntörn Diyetisyenlik dönemidir; öğrenciler başta Ege Üniversitesi Hastanesi olmak üzere kamu ve/ya da özel çeşitli kurum ve kuruluşlarda staj yaparak bilgi edinir ve deneyim kazanırlar.

Bölümümüzün mezunları ‘Diyetisyen’ unvanı alır. Mezun olan öğrenciler lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilirler. Diyetisyenler, Toplum Sağlığı Merkezleri/İlçe Sağlık Müdürlükleri/Sağlıklı Yaşam Merkezleri, Devlet hastaneleri, Üniversite hastaneleri, Çocuk Esirgeme ve Yaşlı bakımevleri gibi kamu kurumlarında çalışabilecekleri gibi, özel polikliniklerde, yemek firmalarında ve gıda sanayinde de görev alabilmektedirler.

 

Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında, YKS'de kendi puan türünde Türkiye'deki devlet üniversiteleri içinde ikinci sırada tercih edilmiştir. 

 

Bölümlere göre puan türü ve 2018-2019 YKS puanları

2018-2019 YKS (SAY) Taban Puanı

2018-2019 YKS (SAY) Tavan Puanı

Beslenme ve Diyetetik

408.57

440.24

 

 

 

 

 

Bölüm Başkanı

 

Doç.Dr. Reci MESERİ

 

 

Bölüm Başkan Yardımcısı 

 

 Doç. Dr. Özge KÜÇÜKERDÖNMEZ

 

 

 

BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYE VE ELEMANLARI

 

Doç.Dr. Reci MESERİ

 

Doç. Dr. Özge KÜÇÜKERDÖNMEZ

 

Öğr. Gör. Dr. Murat URHAN

 

Öğr. Gör. Ezgi KARATAŞ

 

Arş. Gör. Rana Nagihan TAŞKIRMAZ

 

Arş.Gör.Ceren YAPICI

 

*Güncel özgeçmişler  için ilgili   isimlerin üzerine  tıklayınız.